ozadjeprastola

natečaj prastol

Večina ljudi si gozd predstavlja kot mirno oazo, kjer lahko najdemo notranji mir. Šelestenje listja, petje ptic in vonj po gozdu nas pomirjajo in osrečujejo. Vendar se sprašujemo, ali lahko skrbno oblikovan kos narave v obliki lesa pričara občutek domačnosti in povezanosti z naravo?

Festival lesa razpisuje natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Cilj je oblikovati funkcionalen in ergonomsko oblikovan stol, ki bo poleg osnovne uporabnosti tudi ozaveščal uporabnika o pomembnosti harmoničnega sobivanja človeka z naravo.

Les je dragocen surovina, ki ga imamo v izobilju, a vendarle ga prepogosto jemljemo za samoumevnega in s tem tudi premalo izkoriščenega. S tem natečajem želimo spodbuditi trajnostno, ekonomsko in kakovostno rabo lesa v vsakdanjem življenju.

Namen natečaja ni le oblikovanje samega izdelka, temveč tudi pripeljati zgodbo do končnega izdelka, ki je izdelan s sodobnimi orodji in pripravljen za širšo distribucijo. Do sedaj je na natečaju sodelovalo že več kot 500 oblikovalcev iz 60 različnih držav po svetu. Trije zmagovalni predlogi, izbrani s strani komisije, prejmejo predprodukcijske prototipe kot nagrado. Ti prototipi so sprva predstavljeni med festivalom in izpostavljeni v medijih ter na drugih partnerskih platformah. Izdelava prototipa daje oblikovalcu priložnost za nadaljnji korak, ki predstavlja dejanski potencial za tržno uveljavitev izdelka.