prastol - 2017

1.MESTO: GOPALKRISHNA PAI KANE, SELLA, INDIJA

Stol je najbolj ekskluziven kos pohištva v človekovem domovanju. Stol Sella je moderen, toda preprost. Njegov stil omogoča, da brez posebnega napora polepšaš svojo dnevno sobo, jedilnico, pisarno, telovadnico, igralnico ali drugo postavitev. Oblikovan je v modernemu stilu in se uspeva prilagoditi večini različnih ureditev doma. Sella se lahko odlično ujema z jedilno mizo ali več mizami v jedilnici, ki potrebuje nekaj novega. Po drugi strani pa lahko deluje kot rezervna sedežna površina, ki jo uporabiš za svoje goste. Njegova čista estetika deluje kot prvovrstna oprema, ki bo dobro funkcionirala tako v formalnem kot tudi v manj formalnem okolju. Stol je prava mešanica stila in funkcionalnosti. Njegova izdelava je »prijazna«. Stranice stola so povezane na prednjo in zadnjo stranico, ki se skrijejo v njegovih nogah na tak način, da daje stolu dodatno trdnost in stabilnost. Stol je strojno izrezan iz 25 mm lesene plošče. Izrezani deli so sestavljeni v stol z vijaki. Stol je enostaven za montažo, za sestavo ne potrebujemo nobenega lepila. Zaobljena oglišča in nežne obline zagotavljajo, da je sedenje bolj prijetno in pomirjujoče. Dno nog ima gumijasto podložko, ki prepreči nastanek prask na podu. Je lahek za vzdrževanje, z rednim brisanjem prahu ali z uporabo običajnega čistila za pohištvo. Vsi vijaki so potopljeni v površino in delujejo kot del oblikovanja.

2.MESTO: ŽAN GIRANDON, ZIBA, SLOVENIJA

Počivalnik Ziba, ki je zgrajen iz krivljene vezane plošče, sedala in naslonjala iz hrastovih elementov ter trakov iz reciklirane gume (ali drugega recikliranega elastičnega materiala) je simbol otoka in kotička, kjer uporabnik lahko najde čas za premor. Nekakšna zibelka za odraslega človeka. Je moderna interpretacija jasli in umetno sestavljeno človeško gnezdo, ki je hkrati udobno in drugačno. V počivalniku je poudarjena toplina in domačnost lesa, saj se povsod, kjer smo v stiku s počivalnikom-dotikamo lesa. Poudarjen je tudi zasebni prostor, saj smo v počivalniku v nekakšnem predeljenem prostoru, ki ga določa krožnica. Počivalnik uporabniku zagotavlja različne položaje sedenja in hkrati poskrbi, da tudi ko počivamo opravljamo majhne gibe, se pozibavamo, na nek način tudi “lebdimo” objeti z leseno oporo. Tako ohranjamo boljši pretok po telesu in s tem tudi celotno telo razbremenjujemo izmenično in kar se da enakomerno. Zato je počivalnik bolj atraktiven, zanimiv in bolj ergonomski kot počivalniki, ki so zasnovani le kot poglobljen sedež ali le kot ležišče. Sami nadzorujemo svoje ravnotežje in tako nismo povsem pasivni v svojem počitku, s tem se izognemo bolečinam. Sedalo in naslonjalo sta oblikovana tako, da nam nudita oporo na levi in desni strani, hrbtenica pa je precej svobodna in torej z izpostavljenimi deli kosti ne pritiskamo na počivalnik.

3.MESTO: MAURICIO VALDES IN SERGIO SOTELO, THE ARROW CHAIR, MEHIKA

Pri ustvarjanju in oblikovanju lesenega stola vedno obstaja pravi izziv v strukturnem delu naloge in tokratni design ni nobena izjema. To je stol v obliki puščice in je sestavljen tako, da povezuje svoje središče s sprednjimi nogami in naslonom za roke. Možno ga je izdelati s pomočjo CNC tehnologije in je Izdelan iz lesa 3/4 » debeline s profilom v obliki črke T, ki je zaostren s trapeznim rezom. Njegova struktura je lahka in ustreza vsem ergonomskim zahtevam, kot npr. zaobljeni koti na sedalu in naslonjalu. Je zelo udoben in enostaven za proizvodnjo. »Ni meja, kaj lahko dva uma ustvarita….«