Prastol - 2018

1. MESTO: KATARZYNA WAŚNIOWSKA, EKGREN, ŠVEDSKA

Če si predstavljam, da stojim sredi gozda, si zamišljam, da se nahajam sredi starodavnega templja. Obkrožena z debli kot s stebri, ki segajo do obokov, ki jih tvorijo veje. Veje omogočijo rojstvo mladim poganjkom, toda še vedno se držijo svojega debla. To je prizor dostojanstva in življenja. Takšna občutja sem želela preliti v svoj stol. Beseda »ekgren« pomeni hrastovo vejo. Stol je izdelan iz struženega hrasta, ki spreminja svoj premer, saj sem želela poudariti organskost narave. Sedalo je izdelano iz lepljenih deščic hrasta. Ekgren odkriva svoj značaj skozi detajle. Njegova enostavnost in lahkost izražata mir pragozda in omogočata, da stopa v ospredje material in mojstrstvo v izdelavi.

2. MESTO: ANŽE ERKLAVEC, CHAIRMOCK, SLOVENIJA

Sama ideja za stol Chairmock se mi je porodila ob morju med ležanjem na viseči mreži obešeni na borovca. Med poležavanjem sem opazil, da je viseča mreža zelo prilagodljiva in prijetna, če se primerno namestimo. Če želimo, lahko ležimo bolj pokončno in beremo knjigo ali pa se lahko malo spustimo in zadremamo. To je bil moj glavni vir inspiracije za oblikovanje tega stola. Sam proces sem začel s skiciranjem, da sem dobil prepoznavno in preprosto obliko, ki je stranski ris stola. Skice sem nagradil v 3D svetu, kjer sem s pomočjo ergonomije določil primerno višino sedenja, sedalno površino in samo širino stola. Stol je namenjen za manjša stanovanja, ker ga lahko tudi “prevrnemo” in potem stol postane ležalnik, ki ga lahko uporabimo za branje knjig, skiciranje ali pa preprosto za lenarjenje. Sam stol pa ni omejen samo na interier, ker je stol primeren tako za uporabo v stanovanju, na balkonu ali pri kavarni na prostem. Prednost stola je, da se nam prilagaja, da občutek varnosti in prijetnosti. Sedalna površina je ergonomsko oblikovna, tako da sedimo na pravilni višini, naklon zgornjega dela telesa pa nastavimo sami z sedalno pozicijo. Celoten stol je narejen iz naravnih materialov. Glavni, del (noge) je narejen iz hrastovega masivnega lesa, ki je utrjen z prašno barvanim kovinskim ogrodjem. Blago je narejeno iz 100%, gosto pletenega bombaža, ki je zelo odporno na obrabo in umazanijo. Blago se da tudi odstraniti in očistiti.

3. MESTO: SHAURYA VOLVOTKAR IN GOPALKRISHNA PAI KANE, PETLYA, INDIJA

Beseda petlya izhaja iz hrvaške besede petlja in pomeni zanko, ki predstavlja nedokončano obliko, katere zaključek se spaja z začetkom. Noge, naslona za roke in hrbtišče Petlje dajejo vtis, kot da tvorijo neskončno strukturo in od tu ima stol tudi ime. Stol je očarljiv preplet enostavnosti in elegance; morda deluje na trenutke radikalno, toda obenem izkazuje rafiniran dizajn tako za domače okolje kot tudi za pisarne ali druge javne prostore. Petlya poseduje značilno karizmo, ki obiskovalcu ponudi topel objem gozda. Premišljeno oblikovanje omogoča stapljanje strukturnih in funkcijskih elementov, ki dodajo končnemu izdelku svojo lepoto.