PRASTOL - 2022

GAŠPER FABIJAN, ANIMA RELINQUES CORPUS, SLOVENIJA

“To, kar se je zgodilo letos, je samo začetek zelo neugodne zgodbe”, pravi prof. dr. Tom Levanič z Gozdarskega inštituta Slovenije o letošnjih gozdnih požarih. Posledice globalnega segrevanja se v Sloveniji še nikoli niso manifestirale tako neposredno, kot letošnje poletje. Požari so uničili tisoče hektarov gozda in za seboj postili le pepel. Žal pa to poletje ni izjema, ki se je bomo spominjali še dolgo. Strokovnjaki svarijo, da bodo vročinski valovi iz leta v leto postali veliko bolj pogosti. Stol je lahko napravljen iz različnih vrst lesa. Sestavni deli “mrtvega” stola so obdelani po tradicionalni japonski tehniki za zunanjo zaščito lesa Yakisugi (Shou Sugi Ban), pri kateri les zaščitimo z obžiganjem. Obžiganje naredi les bolj odporen na ogenj, škodljivce in trohnenje. Drugi del, ki navidezno izstopa iz umrlega stola - duša stola - ostane naravnega videza. Celoten stol je premazan z naravnimi olji. “Anima Relinquens Corpus”, oziroma slovensko “Duša zapušča telo” je stol, ki poskuša obeležiti apokaliptične prizore pogorelih gozdov, hkrati pa namigniti, da kljub vsemu še vedno obstaja upanje v boljšo prihodnost. Ampak, ali je človeštvo pripravljeno in sposobno ustaviti neustavljivo?

HAMZA BAVČIĆ, KERF-FOLDING STOOL CHAIR, BOSNA IN HERCEGOVINA

KERF je prostorsko varčen stol, ki ga lahko postavite na obešalnik in shranite kot oblačilo v omari. Vedno je pripravljen za hitro postavitev, da služi prihajajočim prijateljem in družini. Nameni so obogatiti vezan les, ga narediti upogljivega in zložiti kot papirni origami. Zasnovan je za praktične ljudi, ki živijo v majhnih prostorih. Ime izhaja iz tehnike rezanja; navdahnjen je s postopkom CNC rezkanja in je optimiziran zanj, da prihrani proizvodni čas in stroške.

ALDO DELI & PARIDE STELLA, EVELYN, ITALIJA

Evelyn je fotelj, katerega namen je na novo definirati način, kako dojemamo sedežno garnituro. Lesena konstrukcija je v stalnem dialogu s tkanino, ki je, tako kot v viseči mreži, viseča površina: to vam omogoča, da se počutite popolnoma udobno in obdano. Skoraj popolna odsotnost stika s trdimi deli daje prijeten občutek lahkotnosti.
Celotna konstrukcija vsebuje le pet inženirsko izdelanih ali masivnih lesenih elementov, strojno obdelanih s CNC rezkanjem in algoritemsko optimiziranih za zagotavljanje največje strukturne stabilnosti in najmanjše porabe materiala. Naslonjalo prečka neprekinjen izrez, ki vsebuje vodilno spiralo blaga, medtem ko so noge pritrjene s kovinskimi povezavami.
Fotelj kaže topel in sodoben videz, medtem ko interakcija med mehkobo tkanine in vitkostjo strukture zagotavlja spodbudno in zanimivo igro sil. Evelyn je zasnovan tako, da ga je mogoče popolnoma razstaviti v kompaktni embalaži.