prastol - 2023

1. MESTO: LEONHARD PAULI, HARMONY, AVSTRIJA

Harmonija uteleša občutljivo ravnovesje med sijajem stvaritev narave in prisotnostjo človeškega življenja. Ugnezdeno v prostranosti Kočevskega gozda, kraljestvo, bogato z naravno privlačnostjo, poseljeno z veličastnimi jelkami in bukvami, nastaja osupljiv koncept. Uporaba segmenta debla jelke, ki je pogosto ostanek gozdarskih dejavnosti, služi kot odlična podlaga za izdelavo izjemnega stola. Medtem ko je praksa uporabe drevesnih debel kot sedežnega pohištva zakoreninjena v tisočletja stari tradiciji, se Harmony razvija s sodobnim pridihom – elegantno obokano, črno obarvano naslonjalo iz vezanega bukovega lesa, ki je varno vpeto v rez. Oba elementa sta obdelana z lanenim oljem, da se ohranijo lastnosti materiala in poenostavi naknadno nego. Ta trajna zasnova ne zagotavlja le dolgoživosti, temveč tudi zaobjema vseživljenjsko absorpcijo ogljikovega dioksida drevesa.

2. MESTO: GEORGE BOSNAS, FORLAND, GRČIJA

Po uničujočih požarih v zadnjih letih v svetovnih gozdovih in ob upoštevanju krožnega gospodarstva in življenjskega kroga izdelka, sem se odločil ustvariti predmet, ki uporablja les kot glavni material, vendar le za ustvarjanje predmeta in ne za sekanje dreves za izdelavo drugega lesa stol. Micelij je material, ki uporablja drevesa in žive mikroorganizme ter se širi z napredkom. V kombinaciji s kmetijskimi odpadki ali obrobami in odpadki iz proizvodnje lesa lahko ustvarite zelo trajen rezultat, ki je 100 % biorazgradljiv. V procesu je potrebna nizka energija, zato je ustrezen material za ta obseg proizvodnje. Kot zahteva natečaj, je približati človeka gozdu glavna ideja, prebuditi njegovo zavest o okoljski problematiki je višji cilj. Forland je dvodelni stol, ki uporablja drevo kot naslonjalo. Za drugo uporabo se lahko sestavi kot stolček, tako da uporabnik lahko sedi kjerkoli.

3. MESTO: GOPALKRISHNA PAIKANE, SLICE CHAIR,INDIJA

Predstavljamo "Slice Chair" – osupljivo mešanico funkcionalnosti in umetniške iznajdljivosti, kjer se preprostost sreča z inovativnostjo. Stol zajema oblikovalsko filozofijo, ki slavi minimalizem s čistimi linijami in neobremenjeno obliko. Slice Chair na novo opredeljuje običajen koncept sedenja in prikazuje edinstven pridih, ki ga loči od drugih. Stol Slice je v celoti izdelan iz masivnega lesa, kar zagotavlja vzdržljivost in brezčasno eleganco. Vsaka komponenta, naj gre za noge, stranska in prečna nosila, sedež ali naslonjalo, je izdelana iz profilov kvadratnega preseka enotnih dimenzij. Ta enotnost daje dizajnu skromno eleganco, hkrati pa omogoča, da lastnosti materiala zasijejo. Izstopajoča značilnost stola je njegova zasnova sedežev in naslonjala. Namesto da bi se držali tradicionalnega upogibnega sloja, so bili robovi kvadratnih profilov mojstrsko odstranjeni z gladko, neprekinjeno krivuljo. Ta genialen pristop poveča površino tako sedeža kot hrbtnega naslonjala, kar poveča udobje brez ogrožanja estetike. Poleg tega ta elegantna ukrivljenost stolu doda mehkobo in splošen videz, ki povečuje njegovo vizualno privlačnost.

POSEBNA OMEMBA: FLORIAN KNOBL IN MARISA GAAB, ZWIESELCHAIR, NEMČIJA

Ko smo v gozdu nabirali les za svoje delo, smo opazili posebno vrsto debla, ki je kot kaže zaostajalo v rast. To je posebna oblika drevesnega debla, ki je pogovorno imenovano "Zwiesel„.V tem primeru drevo svojega debla ne tvori več iz ene, temveč iz dveh vej. Rezultat so vilice s posebno obliko in lesnim zrnom, ki jih običajno kategoriziramo kot neuporaben kos lesa.Pozimi in pomladi 2023 smo preživeli čas v gozdovih, da bi iskali, izbirali in zbirali „Zwiesels“. Posamezna debla smo analizirali glede na njihove formalne in optične posebnosti, jih poudarili in uporabili pri oblikovanju Zwiesel stolov. To je bil začetek razmišljanja in razvoja nadaljnjih idej o uporabi lesa, ki je ostal v prvi izdaji Zwieselchairs, zmanjšali smo jih na kose, ki so se popolnoma prilegali in vsakega je bilo potrebno analizirati v dolgem procesu.