trienale rokodelstva

POVEZAVANJE SODOBNEGA OBLIKOVANJA, ROKODELSTVA IN OBRTI

V sklopu medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti, je  potekala od 14. septembra do 14. oktobra 2023 v Koroški galeriji likovnih umetnosti je Center za kreativnost/MAO, pod okriljem evropske platforme Distributed Design objavil že drugi odprti poziv za koprodukcije serij v omejeni nakladi CzK #2, v okviru katerega so izbrali do 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki so s pomočjo finančnih spodbud zasnovali nov produkt ali vidno posodobili že obstoječega za namen predstavitve na osrednji razstavi Trienala rokodelstva in obrti 2023 in v nadaljevanju tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Center za kreativnost in MAO, kot skrbnik najobsežnejše zbirke slovenske arhitekturne in oblikovalske dediščine, in obenem prostor sodobnega ustvarjanja, izmenjave znanj in vir navdiha za ustvarjalce, so s javnim pozivom naslavljali aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato kulturno dediščino rokodelstva in obrti kot virom navdiha in idej za sodobno, inovativno, trajnostno ter lokalno proizvodnjo, temelječo na naravnih materialih, tradicionalnih znanjih in spretnostih.

K sodelovanju so bili vabljeni oblikovalci, umetniki, rokodelci, obrtniki in drugi ustvarjalci ter kolektivi. Rezultat sodelovanja bo koprodukcija izdelave izdelka, prototipa ali nadgradnja že obstoječega produkta v omejeni nakladi, ki bo predstavljen v okviru Trienala rokodelstva in obrti ter na dogodkih in razstavah Centra za kreativnost, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in Distributed Design platforme doma in v tujini.

IZDELEK KOČEVSKA KROŠNJA. OBLIKOVALEC RUDIJ ANŽE VRHOVŠEK IN ROKODELEC JANKO MARINČ.

Izdelek je nastal na podlagi premisleka o tradicionalni rokodelski praksi ter obravnavanja košare z nasprotnimi prijemi, kot jih običajno uporabljajo rokodelci. Zvest ostaja namenu »suhe robe«, to je uporabi naravnih materialov za izdelavo osnovnih dodatkov za bivalne prostore. Izdelek je zasnovan kot organizator prostora, zato je uporaba tega produkta možna ne le zgolj v funkciji stojala za pribor, temveč tudi razširitve na družino izdelkov, kot so košara ali pladenj za ključe in glavnike ter nosilci za očala. Izdelek je plod sodelovanja oblikovalca z rokodelcem Jankom Marinčem.