ozadjeprastola

natečaj prastol 2024

Kot poklon pragozdovom v Sloveniji vabimo oblikovalce, da se prijavijo na tekmovanje Natečaj Prastol 2024. Ko pomislimo na Kočevsko, se v mislih prikaže slika veličastne gozdne pokrajine z nedotaknjeno naravo in raznolikim živalskim svetom medvedov, volkov in risov. Toda Kočevsko skriva še en poseben skrivnostni zaklad v neskončnih gozdovih kot dragocen biser. To so tihi in skriti ostanki prvinske narave v Evropi, redki pragozdovi v Evropi. Slovenija ima 14 pragozdov, od tega jih je 6 v Kočevski regiji na površini skoraj 219 ha. Največji je pragozd Krokar, ki je bil leta 2017 uvrščen na UNESCOv seznam svetovne dediščine. Sodelovanje na tem oblikovalskem tekmovanju vam omogoča, da vašo oblikovalsko idejo uresničite.

Cilj
je ustvariti preprost, funkcionalen in ergonomsko oblikovan stol, ki bo poleg ozaveščal uporabnika svoje osnovne funkcije(sodobnega človeka) o pomembnosti sožitja med človekom in naravo. Sodelovanje na tekmovanju je odprto za vse oblikovalce, študente in avtorje s celega sveta, ki so starejši od 18 let.

Celotno dokumentacijo Prastol 2024 si preberite tukaj.

Nagrade

1. MESTO

1000€ (pred obdavčitvjo) +
izdelan prototip +
brezplačno bivanje v Bearlog Hostel +
certifikat

2. MESTO

Izdelan prototip in certifikat

3. MESTO

Izdelan prototip in certifikat

Ključni datumi

24.5.2024

Začetek natečaja

15.8.2024

Rok z vprašanji

26.8.2024

Rok za oddajo prijav

6.9.2024

Izbor zmagovalcev

16.10.2024

Podelitev nagrad


Kriteriji ocenjevanja

Prijave bodo ocenjene glede na naslednje 4 vidike:

 • Vidik oblikovanja; (inovativnost, funkcionalnost, estetika, izvedljivost)
 • Izbor materiala; upoštevanje uporabe lesa kot primarnega materiala
 • Ekonomičnost; uporabnost in tržna uporabnost
 • Predstavitev; jasna in visokokakovostna predstavitev vloge

NOVO: PLAČILO PRIJAVNINE V VIŠINI 49,00€ (VKLJUČEN DDV) OB ODDAJI PRIJAVE NA NATEČAJ (PRA)STOL 2024.

Celotna dokumentacija natečaja Prastol 2024.

Pomaknite se na dno strani za prijavni obrazec.

 • Salih Teskeredzić

  Arhitekt in oblikovalec, redni profesor na Oddelku za oblikovanje, Akademije likovnih umetnosti v Sarajevu, soustanovitelj ter kreativni strateg sarajevske znamke Gazzda, dobitnik mnogih mednarodnih priznanj za oblikovanje, kot so Red Dot, Interior Innovation Award – Winner, večkrat pa je bil tudi nominiran za nagrado German Design Award.

 • Rok Kuhar

  Arhitekt in industrijski oblikovalec, predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, soustanovitelj Studia Raketa, ki deluje na področju grafičnega in produktnega oblikovanja ter notranje opreme in je dobitnik številnih mednarodnih nagrad.

 • Nikola Radeljković

  Ustanovitelj in član skupine Numen/ForUse, ki dela na področju konceptualne umetnosti, scenografije in industrijskega oblikovanja za vodilne izdelovalce pohištva v Evropi, vključno za Prostorio; umetniški direktor blagovne znamke Nunc ter gostujoči profesor na številnih izobraževalnih ustanovah na področju oblikovanja.

 • Mojca Perše

  Arhitektka, ki se ukvarja z oblikovanjem in notranjo opremo,
  prodekania za umetniško dejavnost in vodja laboratorija za kreativne industrije na Fakulteti za dizajn, predavateljica na Katedri za notranjo opremo ter produktno oblikovanje Fakultete za dizajn.

 • Primož Jeza

  Arhitekt in oblikovalec, predavatelj na Fakulteti za arhitekturo in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ustanovitelj studia PRIMOZJEZASTUDIO, avtor knjige Interier Primož Jeza 9+1, selektor Meseca oblikovanja Ljubljana in dobitnik številnih nagrad, nominacij in priznanj,med drugim tudi Red Dot Award.

 • Andrej Palman

  Dipl. inž. lesarstva, strokovni sodelavec Podjetniškega inkubatorja Kočevje.

 • Janez Suhadolc

  Arhitekt in mizar, upokojeni profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter oblikovalec in izdelovalec stolov, ki je v svoji karieri izdelal več kot 500 prototipov različnih lesenih izdelkov po svojih zamislih.

 • Tomaž Sešlar

  Ustanovitelj podjetja Rexdesign d.o.o. Poznavalec del Nika Kralja, ki je večino njegovih skoraj pozabljenih izdelkov obudil v ponovno življenje.

 • Natalija Lapajne

  Muzejska svetovalka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, članica interdisciplinarne delovne skupine za vpis del Jožeta Plečnika na UNESCO seznam, avtorica razstav (Ne)uresničeni parlament, Igra igrače in Niko Kralj, sodeluje pa tudi na številnih mednarodnih projektih, kot so Bienale oblikovanja, Reseau Art Nouveau, Europe City.

 • Albin Škalič

  Ing.lesarstva, direktor podjetja Murales.

1 od 10